2010. április 6., kedd

Novi Pazar

Novi Pazar (szerbül: Нови Пазар, Novi Pazar; törökül: Yeni Pazar) egy város, valamint járás neve, ami Raška körzetben, Szerbiában található, földrajzi területet tekintva pedig Szandzsákban. A 2002-es népszámlálás szerint Novi Pazar járásnak a népessége 85 996 fő, a város pedig 54 604 fő lélekszámmal rendelkezik.

Név

 A Novi Pazar név jelentése "új bazár"; a török "pazar" (perzsául "bazar", magyarul "bazár), valamint a szerb/bosnyák "novi" (magyarul "új") szavakból ered.

Földrajz

 Novi Pazar a fő kereskedelmi és kulturális központja Szandzsáknak. A Jošanica, Raška, Deževska és Ljudska folyók völgyében található, tengerszint feletti magassága 496m. A Golija magasföld, valamint a Rogroza hegység veszi körül.

Történelem

A város valószínűleg kereskedelmi központ volt a középkori Szerb Királyság fővárosához, Rashoz közel. Ras kívül esett a Balkán-félszigeten átmenő főbb kereskedelmi utakon, így a kereskedő kolóniák Novi Pazar területén telepedtek le, amin viszont több kereskedlelmi út átment. Innen a város neve.
Novi Pazart hivatalosan a 15. században alapította Isa-beg Isaković, ugyan az, aki Szarajevót alapította. Az első írásos dokumentum, ami említi a várost, szintén a 15. századból származik, ami szerint a raguzai tanács konzult nevezett ki a városban.
Hála jó földrajzi viszonyainak, fontos közlekedési csomópont lett: innen vitt út Dubrovnikba, Nišbe, Szófiába, Szalonikibe, Konstantinápolyba, Belgrádba és Budapestre. Számos író szerint a 17. században Novi Pazar volt a legnagyobb város a Balkánon.
A 15. és a 20. század között Szandzsák fővárosa volt az Oszmán Birodalmon belül. 1878-tól 1925-ig az Osztrák–Magyar Monarchia fennhatósága alatt állt. 1908-tól ismét az Oszmán Birodalomhoz tartozott, majd 1912-ben, az első balkáni háború alatt Szerbia foglalta el. Az első világháború után Novi Pazar gyors hanyatlásnak indult, fontosságát hamar elveszítette.

Nevezetességei

Novi Pazarban található Szerbia legrégebbi temploma, a 9. században épült Szent Péter templom, érdekes belső architektúrával, freskómaradványokkal. A régi hagyomány szerint még az ókeresztény időkben élt Szent Titusz alapította. A bolgár Péter cár (927-967) idejében püspöki székhely temploma volt. Az önálló szerb egyház kialakulásig itt központosult az ország egyházi élete, Nemanja zsupáni székhelyének közvetlen közelében. A dinasztiaalapító állítólag itt tért át a katolikus hitről a pravoszláv vallásra, itt hirdette meg hadjáratát a bogumil eretnekek ellen, és itt mondott le a trónról fia, Elsőkoronázott István javára. A család uralma idején a Szent Péter templom püspöki, majd metropolita székhely volt, és egészen a 18. század végéig templomként szolgált, majd a 19. században a törökök lőszerraktárként használták.
A Sopoćani kolostort 1265-ben emeltette I. Uroš. A kolostor, amely a Nemanićok közül néhánynak temetkezőhelye volt, a 14. században a legdinamikusabb Nemanić: Dušan cár által emeltetett oszlopos előcsarnokkal és oldalkápolnával bővült. A 17. századtól egészen az 1926. évi helyreállításáig a kolostor lassú pusztulásra volt ítélve, de romos előcsarnokában, exonarthexében a freskók mindmáig jól állják az idő viszontagságait.
Egyéb látnivalók Novi Pazarban: régi török erőd, török fürdő, Városi Múzeum, Arap-dzsámi, Altun-Ali Dzsámi.